Concordi testvérkapcsolatA testvérkapcsolat célkitűzései

 

A legtöbb erdélyi unitárius gyülekezet kapcsolatot tart fenn egy Amerikai Egyesült Államokbeli vagy kanadai unitárius gyülekezettel.

            A Székelykeresztúri Unitárius Egyházközség testvérgyülekezete a Concord First Parish Unitárius Univerzalista  gyülekezet. Már a kezdetekkor megfogalmazódott, hogy a testvérkapcsolat legfontosabb célja egymást erősíteni hitben és reményben. Ezt a célt szolgálja egymás világnézetének, kultúrájának és hagyományainak megismerése, mely által a testvérgyülekezetek tagjai közelebb kerülnek egymáshoz.
           

            Programok

 

Concord-i és székelykeresztúri zarándoklatok

            A zarándoklat, állandó programként, a testvérkapcsolat fontos részét képezi. Célja, hogy a két gyülekezet jobban megismerje egymás vallásos életét, hagyományait, kultúráját és ezáltal mély, tartós és hosszútávú kapcsolatot alakítson ki a testvérgyülekezetek tagjai között.

            2013-ban ünnepeltük a testvérgyülekezeti kapcsolat 20. évfordulóját. A kapcsolat kezdetétől mostanáig a két gyülekezet között rendszeres látogatások (zarándoklatok) történtek. A  zarándoklatok  négyéves ciklusban szerveződnek:

- az első évben Concordból érkezik egy felnőtt csoport

-a második és negyedik évben Concordból érkezik egy-egy ifjúsági csoport

-a harmadik évben egy székelykeresztúri csoport látogat Concordba

            Az idelátogató felnőtt csoport résztvevői kórustagok, vallásos és kulturális érdeklődésű személyek, nőszövetségi tagok voltak. Az ifjúsági csoport a Concord-i gyülekezet fiataljaiból állt, akiket egyházközségük programvezetői kisértek el. Legutóbb 2013-ban egy ifjúsági csoport és 2014-ben egy felnőtt csoport látogatott hozzánk.

            Székelykeresztúrról mindig vegyes összetételű (felnőtt és ifjak) csoport zarándokolt Concordba, utolsó alkalommal  2016 őszén.

A legközelebbi zarándoklat 2018-ban lesz, amikor Concordból érkezik majd csoport egyházközségünkbe.

            Hála a kialakult barátságoknak, ezen ''hivatalos'' zarándoklatokon kívül az évek során sok egyéni látogatás is történt mindkét részről.  

 

           

 

Ösztöndíjprogram a Berde Mózes Unitárius Gimnázium diákjai részére

 

A Concord-i unitárius gyülekezet tagjai által beindított ösztöndíjrendszer 1996 óta működik a Székelykeresztúri Unitárius Egyházközség támogatásával. Ekkor tett látogatást Székelykeresztúron Kristóffy Iván (egykori 1956-os menekült) és felesége, Ursula, akik a Fekete János igazgatóval való találkozásuk után elhatározták, hogy az Unitárius Gimnáziumban tanuló szegényebb sorsú diákoknak amerikai támogatókat igyekeznek szerezni ahhoz, hogy elvégezhessék tanulmányaikat. Időközben a program nagyon kiszélesedett. Húsz év alatt 191 diák részesült anyagi támogatásban 135 amerikai család jóvoltából.
           

 

Testvérkapcsolati bizottság:

Demeter Júlia-elnök

Gagyi Réka

Nagy Emese

 

A concordi gyülekezet elérhetősége:

 http://firstparish.org/wp/connection/transylvanian-partnership
http://firstparish.org/wp
https://www.facebook.com/ConcordKeresztur

Közelgő események