Imagondolat

Kezdetben…
„Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a földet. A föld még kietlen és puszta volt, a mélység fölött sötétség volt, de Isten Lelke lebegett a vizek fölött.” (1Móz 1, 1–2)
Mindannyian elérkezünk életünk azon pontjához, ahol megkérdezzük magunktól, hogy miért vagyunk itt. Honnan jöttünk? Hová tartunk? Hogyan keletkezett mindaz, ami keletkezett? Mi volt a kezdet előtt? Mi célból vagyunk a Földön, amely néha kietlen és puszta, máskor pedig paradicsomi? Létezik-e Valaki, aki mindezt látja, vagy ki vagyunk szolgáltatva a sorsnak, a Napnak, a csillagoknak? Sok-sok kérdés tolul ilyenkor elménkbe. Ki tudna ebben a helyzetben világosságot gyújtani? Segítségért nyújtunk kezünk, ilyenkor minden irányba. Keressük a különféle magyarázatokat, természettudományos elméletek. De elő jönnek ilyenkor a különböző összeesküvés elméletek is. Mi pedig keresztény emberek ugyanakkor gyakran elfelejtjük, hogy nekünk van egy Bibliánk, ami mindezek a kérdésekre választ ad, életünk nehéz perceiben utat mutat.
Ezeket a kérdéseket magukban föltették Izráel rabbijai is. Kezdetben… Böresit héberül. A kezdettel kapcsolatos kérdéseinknek azonban sohasem lesz vége. A Biblia azonban nem véletlenül kezdődik a Béth betűvel, ami a képen látható, és amit jobbról balra olvasunk. A zsidóságnak nincsenek történetei Isten születéséről vagy keletkezéséről. Isten a merőben más. Olyan ez a betű mint egy házikó és azt is jelenti héberül. Nico ter Linden Az a hír járja c. könyvében olvashatjuk mindazt, amit erről a betűről a zsidó rabbik gondolnak, ami ebben a betűben kifejeződik: „Gyermekem, ha idegenben is vagyunk, szilárd talaj van a lábunk alatt, tető a fejünk fölött, hátból is védve vagyunk és a jövő előttünk áll. Vannak, akik azt mondják, hogy titokzatos hatalmak uralkodnak felettünk. Mások szerint semmi sincs, csak üresség. Ne hidd el ezeket gyermekem. Gondolj mindig a nagy Könyv első betűjére, az a mi egész hitünk.”
Napjainkban, amikor percről-perce változnak körülményeink, amikor szinte minden bizonytalanná válik, amikor nem tudhatjuk, hogy mit hoz a holnap, akkor úgy gondolom és érzem, hogy szükségünk van a Béth-betű hitvallására. Szükségünk van megélni Istenhez való tartozásunkat, hitünket, imában fordulni Teremtő Atyánkhoz. Amikor pedig megállunk Teremtő Atyánk előtt, feltárva szívünk gondolatait és érzéseit, legyen szemünk előtt, hogy ilyen az ő gondviselő szeretet. Körül vesz bennünket, alattunk, felettünk és mögöttünk áll, de nem takarja el előttünk a jövőt, mindig választási lehetőséget ad. Kérjük hát, hogy Jelenlétében való hitünket erősítse, hogy amikor minden bizonytalanná válik körülöttünk, legyen Ő a mi biztos otthonunk, ahová bátran, és bármikor visszatérhetünk. Mert Isten számunkra a biztos talaj, Ő a biztonságot nyújtó tető, és Ő az, aki hátból is véd bennünket, a jövő pedig, a Vele való közösségünknek erőterében, előttünk áll.

 

Vissza

Közelgő események